Woof! Blog

Tot sobre el mite del Gat Negre


Tot sobre el mite del Gat Negre

 

Quan es tracta de Halloween, una de les primeres decoracions que veus i en la que penses després de la carbassa, és el famós gat negre.

Si ocupa un lloc especial en aquesta festa, penseu que no és necessàriament un lloc envejable.

Lamentablement, veiem gats caçats i assassinats a la nit de Halloween per persones que encara creuen en un mite obsolet, que presenta el gat negre com un ésser maligne o un ingredient essencial en certs rituals.

És per això que us recomanem encaridament que mantingueu el vostre gat, ja sigui negre o no, dins de casa durant els dies abans i després de Halloween.

Molts encara creuen que veure o tenir un gat negre porta mala sort. 

Aquest mite té diversos orígens, però ara veurem els que històricament estan més documentats.

L’origen d’aquest mite, és obra d'un poeta romà anomenat Ovidi. Sí, un simple poema ! Ovidi publica la seva obra al primer segle de la nostra era i explica que la deessa Diana va fugir a Egipte per amagar-se dels déus. Per fer-ho, pren l'aparença d'un gat per enganyar els déus, en referència a la famosa deessa egípcia Bastet, a qui sovint se la veu com una dona amb cap de gat. L'adoració d'aquesta deessa era molt popular a Egipte i aquesta popularitat va arribar al punt d'adorar tots els gats i embalsamar-los després de la seva mort.

Al 375, Teodosi I va prohibir totes les religions paganes, inclosos els cultes dedicats a Bastet; donat que el poema d'Ovidi estableix la relació entre gats i Bastet. Aquesta primera associació negativa cobrarà impuls fins que arribi al seu punt màxim, un mil·lenni després, al 1255. El Papa Gregori IX, en el seu famós Vox in Rama, associarà el gat negre amb una criatura de Satanàs, representant-lo com una criatura mig humana, mig felina, on se li acusa de participar a rituals en companyia de bruixes.

El gat és oficialment demonitzat i es converteix en objecte de caça. Aquest odi cap als gats negres va portar a pràctiques atroces durant la revetlla de Sant Joan, els gats eren llançats vius a les pires.

Més endavant, les vídues ancianes alimenten els milers de gats errants que passegen pels carrers de les principals ciutats europees. Sovint solitàries i misterioses, han estat durant molt de temps l'objectiu de l'església i acusades de bruixeria. Aleshores, milers d'ancianes són portades a la foguera al costat d'un gat negre i tots dos acaben cremats per dissuadir la població d'adoptar totes les religions paganes.

Aquests costums van cessar a partir del segle XVIII. Poc a poc, els gats van tornar a convertir-se en estimats companys de les nostres llars.

El gat negre ha inspirat especialment els escriptors; Théophile Gautier descriu la bellesa dels gats, Edmond Rostand escriu un poema sobre el seu petit gat negre i Edgar Poe el converteix en el tema d'una història curta espantosa.

A Montmartre, el Gat Negre va ser un famós cabaret, fundat al novembre de 1881 per Rodolphe Salis, també dóna origen a la revista setmanal del mateix nom, i a una col·lecció de Contes du chat noir.

Un cartell publicitari d'aquest cabaret il·lustra meravellosament el gat tenebrós.

Altres cultures apreciaven els gats negres, com la cultura escocesa, que sempre ha considerat que tenir un gat negre a casa dóna bona sort. Així mateix, els antics mariners creien que tenir un gat negre a bord del vaixell era senyal de bona sort i bona fortuna.

A l'Anglaterra victoriana, es creia que si les parelles de noucasats topaven amb un gat negre, els hi portaria prosperitat i felicitat en la seva futura vida.

Des de fa diverses dècades, el gat negre ha anat revivint la imatge amb figures ben conegudes pel gran públic: Salem el gat de Sabrina, Sylvestre, Figaro, Berlioz...

Cada cop, és més apreciat per la seva elegància natural. El seu pelatge negre és en realitat més un avantatge de longevitat que no pas estètic.

Segons un estudi recent publicat a la revista científica PLOS Genetics, un pelatge negre és un signe de longevitat en els animals. El color negre prové del melanisme, un fenomen genètic que fa que el pèl de l'animal es tenyeixi. 

Fet, Bagheera a la teva sala d'estar amb un gat negre !

Malauradament, la superstició té la pell dura. Els gats negres continuen sent invisibles per als adoptants dels refugis i fins i tot per a les famílies d'acollida. De fet, un cop entren en un refugi, els gats negres de vegades romanen allà durant anys...

 

I si ens desfem dels supersticiosos ?

Halloween està fet per ell: un gat i una carbassa i llest.

Aquest any, posem al nostre gat negre com a centre d'atenció !

I si encara no en tens un i estàs pensant en adoptar un gat, fes una bona acció i adopta un gat negre !

Els nostres t'estan esperant; n'hi han molts al refugi! Vine a conèixer Big, Moka, Grey, i tots els demés.